Schouderklachten verhelpen met infrarood licht
Deel
Schouderklachten spelen vaak een negatieve rol bij het uitvoeren van je dagelijkse activiteiten. Je hebt bijvoorbeeld te maken met pijn bij het bewegen of zelfs een constante zeurende pijn. Deze schouderproblemen komen veel voor en zijn voor veel mensen enorm frustrerend.
Bij Mvolo zetten we alles op alles om je de juiste handvaten toe te reiken om met deze klachten om te gaan. Zo steunen we ook de LPO (Landelijke Pijnorganisatie) om toe te werken naar permanente oplossingen voor deze problemen.
Gelukkig zijn er verschillende manieren om deze klachten nu al deels aan te pakken, waaronder met het gebruik van infrarood licht.
Bij deze bespreken we de meest voorkomende schouderklachten, hun oorzaken en geven we je een paar effectieve tips om de pijn te verlichten.
Welke schouderklachten zijn er?
Wat schouderklachten betreft, zijn er een hoop verschillende soorten klachten waar mensen last van hebben. Waarschijnlijk kun je je heel goed vinden in één of meerdere van de volgende soorten schouderproblemen:
#1: Schouderimpingement
Schouderimpingement (inklemming) ontstaat wanneer de spieren en pezen in de schouder bekneld komen te zitten tussen de verschillende botten. Dit leidt mogelijk tot pijn en een beperking van je bewegingsvrijheid. De symptomen die hierbij komen kijken, bestaan over het algemeen uit:
- Pijn bij het heffen van je arm
- Een zeurende, constante pijn in de schouder
- Verlies van kracht
Dit type klacht komt vaak voor bij mensen die veel boven hun hoofd werken of sporten, zoals zwemmers en schilders.
#2: Frozen Shoulder
Een tweede, bekende schouderklacht is de frozen shoulder (adhesive capsulitis). Dit is een aandoening waarbij het schoudergewricht stijf en pijnlijk is.
Hierbij is meestal sprake van een geleidelijk proces, waarbij het maanden of zelfs jaren duurt voordat de pijn zijn toppunt bereikt. De belangrijkste bijbehorende symptomen zijn:
- Ernstige pijn
- Bewegingsbeperking
Dit maakt ‘normale’ dagelijkse activiteiten zoals jezelf aankleden of autorijden extra moeilijk. De exacte oorzaak is vaak niet bekend, maar het komt vaak tegelijk voor met diabetes, schildklieraandoeningen of langdurige immobilisatie na een blessure.
#3: Rotator Cuff Tendinitis
Dan is er nog de rotator cuff tendinitis als belangrijke schouderaandoening. Dit is dan weer een ontsteking van de pezen in de schouder. Deze pezen zorgen er normaal gesproken voor dat je in staat bent om je arm te bewegen en te stabiliseren.
Wanneer je echter met rotator cuff tendinitis te maken hebt, dan voel je pijn bij het tillen van de arm (vooral ’s nachts) en een gevoel van zwakte in de schouder.
Deze aandoening komt vaak voor bij mensen die over een langere periode dezelfde armbewegingen maken, zoals bij het schilderen, tillen of bij specifieke sportactiviteiten.
#4: Schouderluxatie
Het laatste voorbeeld van de meest voorkomende schouderklachten is de schouderluxatie (of schouder uit de kom). Dit is een blessure waarbij de bovenarm dus uit de schouderkom schiet.
Het doet heel veel pijn en leidt vaak tot:
- Een zwelling
- Blauwe plekken
- Een bewegingsbeperking
Deze blessure treedt meestal op door een val, een plotselinge beweging of een harde klap tegen de schouder.
Na een eerste luxatie is de kans op herhaling groter, omdat je meestal de gewrichtsbanden en spieren hebt beschadigd bij de eerste keer dat het gebeurde.
De oorzaak van schouderklachten
Wanneer we het over de oorzaak van schouderklachten hebben, dan is het vrij duidelijk dat bepaalde oorzaken over het algemeen de belangrijkste ‘boosdoeners’ zijn bij het ontstaan van schouderproblemen. Denk dan aan:
- Overbelasting: Overbelasting is een veelvoorkomende oorzaak van schouderklachten. Het herhaaldelijk uitvoeren van dezelfde bewegingen (bijv. bij sporten of fysieke arbeid) leidt tot slijtage van de pezen en spieren. Deze microtrauma’s hopen zich dan op en veroorzaken uiteindelijk pijn en ontsteking. Het is belangrijk om regelmatig rust te nemen en oefeningen te doen om de schouders te versterken en te strekken.
- Slechte houding: Een slechte houding, zittend en staand, is een andere belangrijke veroorzaker van schouderklachten. Door langdurig voorovergebogen te zitten (bijv. achter je computer op kantoor) raken de spieren in de schouder en nek overbelast. Dit veroorzaakt spanning en pijn.
- Trauma: Een derde oorzaak is specifiek trauma. De belangrijkste voorbeelden hiervan zijn een val of een directe klap op de schouder. Het varieert dan van een simpele kneuzing tot een complexe breuk of luxatie. Trauma veroorzaakt vaak acute pijn en zwelling en vereist meestal een directe medische behandeling.
3 tips om schouderklachten te verhelpen
Heb je zelf te maken met schouderklachten? Dan wil je natuurlijk niets liever dan deze zo snel mogelijk verhelpen of op z’n minst fors verminderen. Gelukkig zijn er genoeg methoden om dit voor elkaar te krijgen:
- Gebruik infrarood licht: Infrarood lichttherapie is een effectieve methode om schouderklachten te verlichten. Dit type licht dringt diep door in de huid en stimuleert de bloedcirculatie en celregeneratie. Hierdoor vermindert het ontstekingen en bevordert het de genezing van beschadigd weefsel. Het gebruik van de infraroodlampen van Mvolo gaan pijn en stijfheid in de schouder aanzienlijk verminderen. Gebruik de lamp dagelijks voor zo’n 15 a 20 minuten op het pijnlijke gebied.
- Fysiotherapie: Ook fysiotherapie speelt vaak een cruciale rol bij het verhelpen van schouderklachten. Een fysiotherapeut stelt een specifiek oefenprogramma op dat gericht is op het versterken en strekken van de schouderspieren.
- Ergonomische aanpassingen: Tot slot is het aanpassen van je werkomgeving een slimme zet om je schouderklachten te verminderen. Zorg voor een ergonomische werkplek met een goed afgestelde bureaustoel, een monitor op ooghoogte en een toetsenbord en muis op de juiste hoogte. Zo zit je makkelijker in een goede houding en voorkom je onnodige overbelasting.
Wacht dan ook niet langer dan nodig is en neem vandaag nog de bovenstaande maatregelen om jouw schouderklachten flink te verlichten!