Rood licht therapie: de complete gids voor atleten

In de sportwereld wordt steeds vaker gebruikgemaakt van rood licht therapie. Infrarood licht heeft dan ook vele voordelen voor atleten. Maar welke precies, en hoe kun je er als atleet of sporter optimaal gebruik van maken? We bespreken het hieronder!

Wat is rood licht therapie?

Rood licht therapie is, zoals de naam het al verraadt, een vorm van therapie waarbij er gebruikgemaakt wordt van infrarood licht. Infrarood licht creëert namelijk warmte waardoor de energieproductie van je cellen gestimuleerd wordt.

Dat zorgt dan weer voor heel wat gezondheidsvoordelen die atleten goed kunnen gebruiken, denk maar aan: een betere nachtrust, sneller spierherstel en een groter uithoudingsvermogen.

Infrarood licht en slaap

Of je nu een atleet bent of niet, je hebt een goede nachtrust nodig om te kunnen presteren. Wanneer je in dromenland bent, krijgt je lichaam immers de tijd om alle systemen die je overdag nodig hebt te herstellen. Het immuunsysteem, endocriene systeem (zorgt voor je hormoonhuishouding) en zenuwstelsel zijn daar voorbeelden van.

Hoe langer en beter je slaapt, hoe beter deze systemen hersteld kunnen worden en hoe beter je uitgerust bent. Goed en lang slapen is echter vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Toch zijn er enkele zaken die daarbij kunnen helpen, namelijk: lichaamsbeweging en rood licht therapie.

Dat overdag sporten voor een betere en langere nachtrust zorgt, wist je waarschijnlijk al. Wanneer je te intensief sport, kun je echter last krijgen van het overtrainingssyndroom waardoor, naast je  slaapkwaliteit, ook je humeur en hormoonproductie daalt.

Infrarood verlaagt kans op overtrainingssyndroom en verbetert nachtrust

Aangezien atleten hun grenzen steeds willen verleggen, is de sportwereld op zoek gegaan naar een manier om zeer intensief te kunnen sporten zonder last te krijgen van het overtrainingssyndroom en de nadelen ervan. Zo stootte experts al snel op de voordelen van infrarood voor het vermijden van het overtrainingssyndroom en het verbeteren van de nachtrust.

Uit onderzoek, waarbij een groep Chinese basketbalspeelsters gebruikt werd als proefpersonen, blijkt dat rood licht de afscheiding van melatonine (het slaapverwekkend hormoon) en daardoor ook een betere nachtrust stimuleert. Uit dat onderzoek blijkt ook dat de positieve effecten van infrarood op je slaap het grootste zijn als je ‘s avonds gebruikmaakt van infraroodtherapie.

Rood licht therapie tegen slaapinertie

Wie vroeg opstaat om te sporten, kan echter ook ‘s ochtends gebruikmaken van rood licht therapie. In de vroege uren zorgt infrarood er namelijk voor dat je minder last hebt van slaapinertie.

Dat laatste is de naam voor de toestand waarbij bepaalde delen van je hersenen nog ‘slapen’.

Als je in het midden van de nacht wakker wordt is het fijn om slaapinertie te hebben want daardoor val je meteen weer in slaap. Als je wil sporten, is het echter een heel ander verhaal; slaapinertie zorgt er dan voor dat je minder alert bent en zwakkere sportprestaties aflegt.

Je weet nu echter hoe je dat kunt tegengaan; gebruik infraroodtherapie voor je work-out!

Rood licht therapie en sportprestaties

Je weet nu al dat infrarood je aan een betere nachtrust helpt en slaperigheid in de vroege uren tegengaat. Dat is echter niet het enige wat infrarood kan doen voor atleten.

Uit onderzoek komen namelijk ook op andere vlakken veelbelovende en opwindende resultaten naar boven. Zo blijkt uit onderzoek dat het uithoudingsvermogen van atleten die rood licht therapie gebruiken drie keer sneller toeneemt dan dat van sporters die dit niet doen.

Bovendien toont onderzoek ook aan dat atleten die aan infraroodtherapie doen een hogere weerstand tegen vermoeidheid hebben, met andere woorden: ze kunnen dieper gaan bij intensieve en langdurige inspanningen.

Uit diezelfde studies kunnen we ook belangrijke informatie halen over wanneer je infrarood licht zou moeten gebruiken om je prestaties optimaal te verbeteren.

Is het je doel om krachtiger te worden? Dan kun je best voor je krachttraining aan rood licht therapie doen. Wil jij je uithoudingsvermogen trainen? Dan is het een goed idee om zowel voor als na je work-out onder een infrarood saunadeken of infraroodlamp te gaan liggen.

We horen je al denken: “hoelang moet dat dan elke keer?”. Het antwoord op die vraag is: niet langer dan 20 minuten.

 

Infrarood en spierherstel

Rood licht therapie zou kunnen helpen om je spieren sneller te herstellen, al is daar toch wat discussie over. Volgens sommige onderzoeken zou infrarood therapie de tijd waarin je spieren stijf en pijnlijk zijn na training immers kunnen verkorten.

Andere studies vinden dan weer minder positieve resultaten en vragen om meer onderzoek naar dit onderwerp te doen vooraleer we kunnen zeggen dat infrarood je spierherstel significant beïnvloedt.

In al geval is infrarood nooit nadelig voor spierherstel en geldt dus: baat het niet, dan schaadt het niet.

Bovendien zijn we er wel zeker van dat infraroodtherapie de kwaliteit van je slaap positief beïnvloedt en dat slaap op zijn beurt voor snel en goed spierherstel zorgt. Als infrarood niet rechtstreeks spierherstel simuleert, doet het dat dus wel onrechtstreeks door het verbeteren van je nachtrust.

Conclusie

Infraroodtherapie is een uitstekende manier om sportprestaties te verbeteren. Door gebruik ervan kan een atleet voordelen ervaren op het vlak van slaap, sportprestaties en mogelijks ook spierherstel.

 

 

 

 

 

 

Rood licht therapie: de complete gids voor atleten - Mvolo
Terug naar blog

Reactie plaatsen