Fibromyalgie behandelen met infrarood licht - Mvolo

Fibromyalgie behandelen met infrarood licht

Fibromyalgie is een chronische aandoening die voor flink wat pijn en vermoeidheid zorgt.

Wanneer je te maken hebt met fibromyalgie, ervaar je waarschijnlijk ook problemen met slapen, je geheugen en stemmingswisselingen.

Ondanks dat de exacte oorzaak van fibromyalgie nog niet bekend is, zijn er wel verschillende manieren om de symptomen ‘in toom’ te houden. Dit is bijvoorbeeld mogelijk aan de hand van infrarood licht.

Bij Mvolo zetten we ons op dagelijkse basis in om je de best mogelijke producten te bieden om je bij het behandelen van fibromyalgie te helpen. Bovendien zetten we ons daarnaast in voor het goede doel LPO (Landelijke Pijnorganisatie) om direct bij te dragen aan initiatieven voor bewustwording, educatie en onderzoek.

Voor nu bekijken we de meest voorkomende symptomen van fibromyalgie, de mogelijke oorzaken en geven we je een aantal handige tips om je persoonlijke klachten te verlichten.

 

Welke fibromyalgieklachten zijn er?

Heb je zelf te maken met fibromyalgie? Dan ervaar je waarschijnlijk flink wat van de volgende klachten:

#1: Chronische pijn

De meest voorkomende klacht bij fibromyalgie is chronische pijn. Deze pijn omschrijft men vaak als een constante, doffe pijn die minimaal 3 maanden aanhoudt.

De pijn komt meestal voor aan beide zijden van het lichaam, boven én onder de taille. Deze pijn heeft een negatieve invloed op je dagelijks functioneren en is vaak het meest intens merkbaar in de ochtend of na lichamelijke inspanning.

#2: Vermoeidheid

Vermoeidheid is een andere veelvoorkomende klacht bij fibromyalgie. Mensen met deze aandoening voelen zich vaak uitgeput, zelfs nadat ze heel lang hebben geslapen.

Deze vermoeidheid houdt vervolgens de hele dag aan en maakt een ware ‘sleur’ van het uitvoeren van je dagelijkse activiteiten.

Naast fysieke vermoeidheid mag je ook mentale vermoeidheid verwachten, wat dan weer zorgt voor concentratieproblemen en geheugenstoornissen.

#3: Slaapproblemen

Een derde symptoom is problemen met slapen. Veel mensen met deze aandoening hebben moeite met in slaap vallen én doorslapen. En zelfs als dit wel lukt, voelen ze zich na een lange nacht slapen nog steeds niet uitgerust.

Dit heeft alles te maken met het feit dat fibromyalgie de kwaliteit van je slaap negatief beïnvloedt. Slechte slaap verergert vervolgens de pijn en vermoeidheid, waardoor er een vicieuze cirkel ontstaat.

#4: Cognitieve problemen

Als laatste symptoom blijven de cognitieve problemen nog over. Deze duidt men vaak aan als ‘fibro fog’. Het gaat dan om:

·       Geheugenstoornissen

·       Moeite met concentreren

·       Verminderd vermogen om mentale taken uit te voeren

Wanneer je hier tijdens je werk mee te maken hebt, leidt het tot frustratie en stress.

 

De oorzaak van fibromyalgie

Wanneer we kijken naar de oorzaken van fibromyalgie, dan blijkt het dat nog niet helemaal duidelijk is wat nu de precieze oorzaak is. Wel heeft de wetenschap inmiddels duidelijk gemaakt dat bepaalde zaken bijdragen aan het ontstaan ervan. Het gaat dan bijvoorbeeld om:

·       Genetische aanleg: Genetische aanleg speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van fibromyalgie. Onderzoek heeft aangetoond dat fibromyalgie vaker voorkomt in bepaalde families. Genetische variaties zijn van invloed op hoe je de pijn verwerkt in het lichaam, waardoor sommige mensen gevoeliger zijn voor pijn en meer kans hebben om fibromyalgie te ontwikkelen.

·       Infecties: Ook bepaalde infecties kunnen fibromyalgie uitlokken of verergeren. Virale of bacteriële infecties ontregelen het immuunsysteem en leiden tot langdurige pijn en vermoeidheid. Denk aan infecties zoals de ziekte van Lyme, hepatitis C en het Epstein-Barr-virus.  

·       Fysieke of emotionele trauma's: Ten derde dragen ook fysieke of emotionele trauma's bij aan de ontwikkeling van fibromyalgie. Traumatische gebeurtenissen (bijv. een auto-ongeluk, operatie of ernstige ziekte) brengen je lichaam mogelijk in een staat van chronische stress. Dit zorgt voor langdurige pijn en vermoeidheid. Ook emotionele trauma's, zoals het verlies van een dierbare, misbruik of extreme stress spelen mogelijk een rol.

 

3 tips om de klachten van fibromyalgie te verminderen

Kamp jij er zelf mee of heeft iemand in je omgeving fibromyalgie? Dan is het gelukkig wel mogelijk om er iets aan te doen en toe te werken naar een iets meer pijnvrije toekomst. Dit doe je aan de hand van de volgende tips:

1.         Kies voor infrarood lichttherapie: Het is inmiddels bewezen dat infrarood lichttherapie een effectieve manier is om de symptomen van fibromyalgie te verlichten. Doordat dit type licht in staat is om diep in de huid door te dringen, zorgt het voor een verbeterde bloedcirculatie en meer celregeneratie. Zo ga je op een hele directe wijze ontstekingen verminderen en beschadigd weefsel herstellen. Gebruik iedere dag zo’n 15 a 20 minuten lang één van onze lampen en zie al snel resultaat.

2.         Zorg voor meer beweging: Een tweede tip is om simpelweg meer te bewegen, op een verantwoorde wijze. Door bijvoorbeeld te wandelen, zwemmen en aan yoga te doen, zorg je ervoor dat spieren in ieder geval soepel blijven en de pijn enigszins verminderen. Door middel van beweging stimuleer je de productie van endorfines, de natuurlijke pijnstillers van het lichaam. Bovendien verbeter je er de kwaliteit van je slaap mee.

3.         Eet gezond: Tot slot raden we het sterk aan om gezonder te gaan eten, waar mogelijk. Een ongezond dieet (met veel suiker en bewerkte producten) verergert namelijk de ontstekingen in je lichaam. Een dieet met minder suiker en meer groente heeft juist een positieve werking. Je gaat dan merken dat de pijn gestaag afneemt.

Combineer de bovenstaande maatregelen voor een zo groot mogelijk positief effect!

Terug naar blog

Reactie plaatsen