De optimale bestralingssterkte van infrarood licht per type klacht

Infrarood lichttherapie wint snel aan populariteit als een effectieve methode voor pijnverlichting en het bevorderen van genezing.

Deze therapie maakt gebruik van infrarood licht om diep in de huid door te dringen en:

·       De bloedcirculatie te verbeteren

·       Ontstekingen te verminderen

·       Het herstel van weefsels te bevorderen

Een cruciaal aspect van deze therapie is de bestralingssterkte, die bepaalt hoe intensief het licht de huid binnendringt.

Bij Mvolo ondersteunen we innovatief onderzoek van de LPO (Landelijke Pijnorganisatie) om ervoor te zorgen dat er meer en meer bekend wordt over manieren om pijn effectief te bestrijden.

In deze tekst bespreken we dan ook wat bestralingssterkte precies is en welke sterkte optimaal is voor de behandeling met infrarood licht van verschillende klachten.

 

Wat houdt de bestralingssterkte in?

Bestralingssterkte staat ook wel bekend als de irradiantie. Dit gaat dan om de hoeveelheid energie die door een oppervlak wordt ontvangen per eenheid van tijd. Het wordt meestal gemeten in milliwatt per vierkante centimeter (mW/cm²).

Bij infrarood lichttherapie is de bestralingssterkte van groot belang omdat het bepaalt hoeveel energie daadwerkelijk door het lichamelijke weefsel wordt geabsorbeerd. Een hogere bestralingssterkte betekent meer energie in een kortere tijdsperiode. Met andere woorden; dit leidt tot snellere, effectievere resultaten.

De bestralingssterkte moet je echter wel zorgvuldig aanpassen aan de specifieke klacht en het te behandelen lichaamsdeel.

Te hoge bestralingssterkten leiden bijvoorbeeld tot oververhitting en mogelijk schade aan de huid en onderliggende weefsels. Aan de andere kant gaat een te lage bestralingssterkte onvoldoende effect hebben en niet leiden tot de gewenste verlichting van de klachten die je ervaart. Daarom is het dus zo belangrijk om de juiste balans te vinden.

Bij infrarood lichttherapie maken we gebruik van verschillende golflengtes van infrarood licht, variërend van kortgolvig (IR-A) tot langgolvig (IR-C). Elk type licht dringt op verschillende diepten in de huid door.

 

De optimale bestralingssterkte per type klacht

Nu is het dan ook hoog tijd om per type klacht te bekijken wat nu de optimale bestralingssterkte is. Zo weet je zeker dat je de juiste infraroodlamp in huis haalt wanneer je jouw persoonlijke klachten gaat behandelen:

#1: Lage rugpijn

Lage rugpijn is een veelvoorkomende klacht die goed reageert op infrarood lichttherapie. Voor de behandeling van lage rugpijn raden we een bestralingssterkte van 30-50 mW/cm² aan.

Deze sterkte is voldoende om diep in de spieren en weefsels door te dringen en de bloedcirculatie te verbeteren. Dit is wat gaat zorgen voor het verminderen van je pijn. Doe dit iedere dag voor 15 tot 20 minuten voor het verlichten van je rugklachten.

#2: Schouderpijn

Ook allerlei vormen van schouderpijn zijn goed te behandelen met infrarood licht. Een bestralingssterkte van 25-40 mW/cm² is ideaal voor dit gebied.

Deze sterkte zorgt voor een goede penetratie in de schoudergewrichten en spieren, voor een effectieve vermindering van pijn en stijfheid. Het gebruik van infrarood licht gedurende 10-15 minuten per sessie is al voldoende om na enkele dagen voor pijnverlichting te zorgen.

#3: Fibromyalgie

Heb je last van fibromyalgie? Dan raden we voor deze aandoening een bestralingssterkte van 20-30 mW/cm² aan. Dit is voldoende om de algemene pijn te verlichten zonder de gevoelige huid te overbelasten. Met een dagelijkse sessie van 15 tot 20 ga je de symptomen verminderen en je kwaliteit van leven verbeteren.

#4: Artritis

Bij artritis beschouwen we een bestralingssterkte van 40-60 mW/cm² als optimaal voor de behandeling. Deze hogere sterkte is nodig om diep in de gewrichten door te dringen en de ontsteking effectief te verminderen. Gebruik je infraroodlamp tegen de 20 minuten per dag om je mobiliteit te verbeteren en de ervaren pijn te verlichten.

#5: Spierpijn

Heb je spierpijn als gevolg van een specifieke inspanning of een bepaalde blessure? Dan gaat infraroodlicht met een bestralingssterkte van 35-50 mW/cm² ideaal zijn voor de behandeling van jouw spierpijn. Kortere sessie van zo’n 10 minuten per dag zijn al voldoende om de spierpijn beperkt te houden.

#6: Huidproblemen

Tot slot is het heel goed mogelijk om huidproblemen (bijv. acne en eczeem) te behandelen met infrarood licht. Voor deze oppervlakkige klachten is een lagere bestralingssterkte van 10-20 mW/cm² voldoende. Deze sterkte is effectief in het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van de genezing van de huid. Doe iedere dag voor 10 a 15 minuten aan infrarood lichttherapie voor een optimaal resultaat.

Haal nu de juiste middelen in huis om volledig zelf te ervaren waartoe deze moderne behandelmethode in staat is!

De optimale bestralingssterkte van infrarood licht per type klacht - Mvolo
Terug naar blog